Suomen Bocuse d’Or -joukkueen Euroopan osakilpailun suoritus alkaa tänään 16.10.2020 klo 8.50 Tallinnassa. Suomi maistuu tuomareiden lautasilla syksyisiltä rapujuhlilta, savulta ja syysmetsän antimilta.

Bocuse d’Or on maailman arvostetuin kokkikilpailu. Nyt käytävään Euroopan osakilpailuun osallistuu 16 maata, joista 10 pääsee kesäkuussa 2021 Ranskassa pidettäviin maailmanmestaruuskisoihin. Suomea kilpailuissa edustaa Mikko Kaukonen assistenttinaan Anni Peräkylä. Joukkueen valmentajana toimii Heikki Liekola.

Kilpailuissa valmistetaan ennalta määrätyistä pääraaka-aineista kaksi kilpailuruokaa, joista toinen tarjoillaan tuomaristolle lautasilta ja toinen kilpailua varten suunnitellulta tarjoiluvadilta. Kilpailevien maiden edustajista koostuva tuomaristo arvioi annoksia maun, ulkonäön, pääraaka-aineiden käytön sekä omaperäisyyden perusteella. Lisäksi lopulliseen sijoitukseen vaikuttaa keittiötyöskentely: hävikinhallinta, tekniikka ja hygienia. Suomen tuomarina toimii Sami Rekola.

Lautasannosten pääraaka-aineena on virolainen kasvatettu monni. Sen kanssa Mikko Kaukonen tarjoilee suomalaista jokirapua.

– Monniannos vie ajatukset syksyiseen pimenevään iltaan ja suomalaisiin rapujuhliin. Monnin herkkää makua täydentävät suomalainen jokirapu, tilli ja tietysti paahtoleipä. Lautaselle nostetaan lisäksi muun muassa juustolla ja akvaviitillä täytetty krustadi sekä omenaa ja fenkolia, kuvailee Kaukonen.

Tarjoiluvadilla esiteltävän ruoan pakollisina pääraaka-aineina ovat viiriäinen, viiriäisen maksa ja sydän sekä viiriäisen muna. Annoksen lisäkkeiden on sääntöjen mukaan oltava vegaanisia.

– Suomi on vadilla läsnä annoksissa käytetyissä metsäsienissä, savussa ja pohjoisen syksyn mauissa. Viiriäisen rinta on heinäsavustettu ja viiriäisen muna tarjotaan suomalaisten herkkutattien kanssa. Vegaaniset lisäkkeet on tehty puutarhan antimista: sipuli ja punajuuri on maustettu suomalaisilla ruusun terälehdillä ja ruusukaali persiljalla ja omenalla , Kaukonen kuvaa.

Tarjoiluvati, jolla kilpailuruoka esitellään tuomaristolle, on suuressa roolissa kilpailuissa. Vadin ovat suunnitelleet ja toteuttaneet kuvanveistäjä, muotoilija Pekka Paikkari ja lasitaiteilija, muotoilija Markku Salo. Vadin keskeltä kohoaa laulupuu, jonka oksilla viiriäinen esitellään. Teräksestä valmistetun tarjoiluvadin pinnan leikkaa lasinen joki, jonka spiraalimainen elementti on vapaasti puhallettua ja muotoiltua lasia.

– Parhaimmillaan muotoilu helpottaa ja tukee kokin työskentelyä vaativassa kisassa. Lisäksi muotoilun tehtävänä on luoda esteettinen ja toimiva kokonaisuus, joka omalta osaltaan auttaa upeiden ruokakomponenttien esillelaittoa ja herättää ne eloon, kertoo useita vateja Suomen Bocuse d’Or -joukkueelle suunnitellut Paikkari.

 

LAUTASELLA

 • Suomalaisella jokiravulla maustettua monnia, briossia ja kruunutilliä
 • Hapanimelä tomaatti, herneitä ja pikkelöityä kurkkua
 • Salaatti vihreästä omenasta, haudutetusta fenkolista, purjosta ja sormilimetistä
 • Keisarinna-juustolla ja akvaviitilla täytetty krustadi
 • Jokirapu-hollandaise
 • Kruunutillillä maustettu paahdettu valkoviinikastike

TARJOILUVADILLA

 • Heinäsavustettua viiriäisen rintaa
 • Viiriäisen maksalla sydämellä ja yrteillä täytetty viiriäisen koipi
 • Viiriäisen muna, suomalaisia herkkutatteja ja ruskistettua voita
 • Marinoitua sipulia, punajuurta, ruusua ja vadelmaviinietikkaa
 • Lindrothin puutarhan ruusukaalia, persiljaa ja syysomenaa
 • Suprême-kastike viiriäisestä
 • Madeiralla, syyssienillä ja timjamilla maustettu viiriäiskastike

 

Suomen joukkue aloittaa 5 t 35 min kestävän kilpailusuorituksen klo 8.50. Lautasannokset valmistuvat klo 13.50 ja vati 14.25. Palkinnot jaetaan alkaen klo 117.00. Kilpailuja voi seurata suorana osoitteesta https://www.bocusedor.com/en/

 

Kaikki kuvat

https://bocusedorfin.kuvat.fi/kuvat/Bocuse+d’Or+Europe+Tallinna,+Suomen+kisa-annokset/

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt

Bocuse d’Or Academy Finland ry
Promotion Manager, Mari Cadaut 
040 587 8053, mari.cadaut@viestintamakua.fi

 

Bocuse d’Or Academy Finland ry vastaa Suomen osallistumisesta Bocuse d’Or -kilpailuihin ja kehittää Bocuse d’Or -kilpailutoimintaa Suomessa. Yhdistyksen pääkumppaneita ovat HKScan Finland Oy, Kesko Oyj ja Metos Finland Oy. Lisäksi kumppaneita ovat Aalto Yliopisto, Arvo Kokkonen Oy, Arla Oyj, Diversey Suomi, E.Ahlström Oy, Food Camp Finland Oy, Food From Finland-Business Finland, Haaga-Helia ammattikorkeakoulu, Laurea ammattikorkeakoulu, Keuda, Mazhr Oy, Medanta Oy, Perho Liiketalousopisto, Polar Electro Finland Oy, Stadin ammatti- ja aikuisopisto, Suomen Ranskan suurlähetystö, Suomen Viron suurlähetystö, Tallink Silja Oyj, Vihannespörssi Oy ja Vindirekt Finland.

 

www.bocusedor.fi
www.facebook.com/bocusedorfinland 
Instagram @bocusedorfinland
#bocusedorfinland #bocusedor #finnishfood #teamfinland

 

Taustaa

Bocuse d’Or on maailman arvostetuin kokkikilpailu. Kilpailua on järjestetty vuodesta 1987 ja sen perusti kuuluisa ranskalainen keittiömestari, keittiötaidon uudistaja Paul Bocuse. Paul Bocuse siirsi kilpailun johtajuuden pojalleen Jerôme Bocuselle vuoden 2017 kilpailujen alla. Paul Bocuse menehtyi 20.1.2018.

Bocuse d’Or -kilpailukausi kestää kaksi vuotta. Ensimmäisenä vuonna pidetään sekä maakohtaiset edustajakarsinnat että maanosakohtaiset karsintakierrokset Euroopassa, Amerikassa, Afrikassa ja Aasiassa, joiden kautta valikoituu toisen vuoden 24 finalistia. Loppukilpailu pidetään joka toinen vuosi tammikuussa Lyonissa, Ranskassa.

Kilpailu koostuu 5 tunnin 35 minuutin pituisesta suorituksesta, jonka aikana valmistetaan 14 annosta vadilta tarjoiltavaksi ja 14 annosta lautasille. Tuomaristo koostuu jokaisen kilpailevan maan Bocuse d’Or Academyn presidentistä. Tuomaristo arvioi annoksia maun, ulkonäön, pääraaka-aineiden käytön sekä omaperäisyyden perusteella. Lisäksi lopulliseen sijoitukseen vaikuttaa keittiötyöskentely.

Suomi on ollut mukana Bocuse d’Or -kilpailussa 14 kertaa. Maamme parhaat sijoitukset ovat Matti Jämsénin 4. sija vuonna 2015 ja Ismo Sipeläisen 4. sija vuonna 2019. Lisäksi olemme olleet kahdesti viidensiä.

Edustajan lisäksi viralliseen Bocuse d’Or -joukkueeseen kuuluvat assistentti, valmentaja, tuomarina ja joukkueen johtajana toimiva Bocuse d’Or Academy Finlandin presidentti sekä promotion manager.

 

Kilpailukausi 2020-2021

Suomen edustajaksi valitun Mikko Kaukosen kisakausi alkoi helmikuun 2020 alussa. Ensimmäinen etappi on Tallinnassa järjestettävät Euroopan osakilpailut joista jatkoon pääsee 10 maata, puolet karsintojen osallistujista.

Covid- 19 -pandemian vuoksi Euroopan Bocuse d’Or siirrettiin järjestettäväksi lokakuussa.

Finaali järjestetään vuonna 2021  Lyonissa, jossa palkintosijoista kilpailee 24 maata ympäri maailman. Suomella on tavoitteena olla finaalissa kolmen kärjessä.

Suomen edustaja Mikko Kaukonen, 40, on kokenut kilpailija ja vuoden 2019 Vuoden Kokki. Työuransa Kaukonen on tehnyt muun muassa Food Camp Finlandilla, ravintola Olossa ja Groteskissa. Kaukosen assistenttina kilpailuissa toimii Anni Peräkylä, 22,  joka on työskennellyt muun muassa Palacessa ja Food Camp Finlandilla. Joukkueen valmentajana toimii  kokenut kilpailija, yrittäjä ja Vuoden Kokki 2014 Heikki Liekola.

Bocuse d’Or Academy Finlandin presidenttinä ja Suomen tuomarina toiminut Matti Jämsén menehtyi lokakuussa 2020, ja Tallinnan kilpailuissa häntä tuuraa Sami Rekola, joka on myös joukkueen johtajana kaudella 2020-2021. Kilpailujen viestinnästä ja kilpailuprojektista vastaa promotion manager Mari Cadaut. Vadin suunnittelee muotoilija Pekka Paikkari