Bocuse d’Or 2022 Euroopan-kilpailut pidetään Budapestissa 23.-24.3. Kansainvälinen kilpailuorganisaatio on määritellyt ruokien pääraaka-aineiksi unkarilaisen metsäkauriin sekä perunan. Suomen joukkue toteuttaa pakollisten raaka-aineiden ehdoilla Suomen erityislaatuisuutta korostavat ruoat kansainväliselle tuomaristolle.

Bocuse d’Or on yksi maailman arvostetuimmista ja vaativimmista kokkikilpailuista, joka nostaa parhaat keittiökyvyt gastronomisen maailman tietoon. Suomi on muiden Pohjoismaiden ohella yksi kilpailujen menestyjistä, vaikka ei vielä olekaan voittanut palkintosijaa. Palkintosijaa kilpailukaudella 2022-2023 jahtaa Suomen Bocuse d’Or -edustaja Johan Kurkela assistenttinaan Aino Kasanen ja valmentajanaan Kalle Tanner. Kilpailukaudella Suomen joukkueen harjoittelumahdollisuudet ja kilpailun näkyvyyden takaa K-ryhmän keräämä laaja kumppaniverkosto.

Keväinen kasvisannos

Kilpailuun osallistuvien 19 joukkueen tulee valmistaa kaksi huippugastronomista annosta 14 hengelle 5 tunnissa 35 minuutissa. Ensimmäisen, lautasannoksina esiteltävän ruoan pääraaka-aineena on peruna ja lähtökohtana keväisen sesongin raaka-aineet. Kilpailijoille on tarjolla kolmea erilaista unkarilaista perunaa, joista tulee tehdä lämmin kasvisannos. Annoksessa saa käyttää sesongin kasviksia ja eläinperäisistä tuotteista joukkueiden käytössä ovat maitotuotteet ja kananmunat. Annoksessa tulee olla yksi kastike.

– Peruna on meille äärimmäisen kiva raaka-aine. Suomalaisethan ovat kasvaneet perunalla, ja se on raaka-aineena lähellä koko joukkueen sydäntä. Olemme tottuneet työstämään perunaa, joten uskon, että saamme sen parhaat puolet esiin, Kurkela kommentoi.

Metsäkauris uniikilla tarjoiluvadilla

Toinen kilpailuannos esitellään tuomaristolle uniikilla tarjoiluvadilla, joka suunnitellaan muotoilija Laura Meriluodon ja joukkueen yhteistyönä. Vadilla esiteltävän tehtävän pakolliset raaka-aineet ovat unkarilaisen metsäkauriin luullinen satula ja luullinen jalka. Lisäksi ruoassa on käytettävä ankanmaksaa.

Metsäkauris on esiteltävä tuomaristolle korkeintaan kahtena palana, joiden kanssa vadille nostetaan kaksi lisäkettä. Tehtävänannon mukaan vadilla esiteltävien ruokien lisäksi tuomaristolle tarjotaan yksi kastike sekä yksi lisäke, jonka on perustuttava unkarilaiselle hapankermalle ja raejuustolle. Tarjoiluvadin esittelemisen jälkeen joukkueella on 8 minuuttia aikaa leikata liha annospaloiksi ja nostaa tuomarien annokset lautasille.

– Suomen karsintakilpailuissa valmistimme yhden kisa-annoksen valkohäntäpeuran satulasta. Se antoi meille hiukan etumatkaa tämän ruoan suunnitteluun: satulan käsittely on hyvin lihasmuistissa ja meillä on hyvä käsitys siitä, miten liha kannattaa valmistaa, sanoo Kurkela.

Kilpailujen makutuomaristo koostuu kilpailevien maiden edustajista. Suomen tuomarina toimii Eero Vottonen. Kilpailuissa on lisäksi keittiötyöskentelyä arvioiva tuomaristo, jonka pisteet vaikuttavat lopputulokseen. Euroopan-kilpailuista 10 parasta pääsee edustamaan maataan Lyonissa tammikuussa 2023 järjestettävissä loppukilpailuissa.

Vahva kumppanuus tuo tulosta
Suomen Bocuse d’Or – joukkueen kilpailukauden rahoituksen ja takaa Bocuse d’Or Academy Finland ry:n vahva yhteistyökumppanuus K-ryhmän kanssa. K-ryhmän kokoamaan kumppanuusverkostoon lukeutuu laaja edustus suomalaisia ja Suomessa keskeisesti toimivia elintarviketeollisuuden yrityksiä. Bocuse d’Or näkyy koko kilpailukauden ajan markkinoinnillisena teemana kumppaniverkoston toimijoiden sisällöissä. 

Suomen Bocuse d’Or -menestyksen kilpailukaudella 2022-2023 mahdollistavat Arla Pro, Fredman, HKScan ja Hellmans. Lisäksi kumppaneina toimivat E. Ahlström, Hätälä, Metos, Moët Chandon, Järvikylä, Olvi Vichy sekä Santa Maria. K-ryhmästä Bocuse d’Or -matkaa tukevat K-Citymarket ja Kespro.