Kansainvälinen kilpailuorganisaatio on määritellyt kilpailuannoksien pääraaka-aineiksi mm. skrei -turskan, kampasimpukat ja poron. Suomen edustusjoukkue suunnittelee ja toteuttaa näistä raaka-aineista annokset kansainväliselle tuomaristolle.
Bocuse d’Or on yksi maailman arvostetuimmista ja vaativimmista kokkikilpailuista, joka nostaa parhaat keittiökyvyt gastronomisen maailman tietoon. Pohjoismaat ovat menestyneet upeasti Bocuse d’Or loppukilpailuissa, vaikka himoittu palkintosija on vielä Suomelta saavuttamatta.
Kilpailukaudella 2024–2025 podium- paikkaa jahtaavat Suomen Bocuse d’Or -edustaja Ismo Sipeläinen assistenttinaan Kaisa Laanemäe ja valmentajanaan Kristian Vuojärvi.
Tälläkin kilpailukaudella Suomen joukkueen harjoittelumahdollisuudet ja kilpailuun osallistumisen mahdollistaa K-ryhmän keräämä laaja kumppaniverkosto.
Poroa ja Akvaviittia
Ensimmäinen kilpailuannos tehdään kahdelle lautaselle, jotka tarjoillaan samanaikaisesti . Joukkue valmistaa kaksi huippugastronomista annosta 14 hengelle, 4 tunnissa 55 minuutissa. Lautasilla esitellään tehtävän pääraaka-aineet poro ja Linie Aquavit. Porosta on käytettävä kaksi sisäpaistia painoltaan 400–700 grammaa, sekä aikuisen poron kieltä noin 300-400 grammaa sekä poron potkaa 350 grammaa. Pääruoka-annoksen tulee olla lämmin ja siinä pitää käyttää ainakin poron sisäpaistia. Sivulisäkkeenä toiselta lautaselta tarjoiltava annos voi olla kuuma, lämmin tai kylmä sekä annoksen tulee sisältää akvaviittia. Kieltä ja potkaa tulee käyttää vähintään yhdessä reseptissä ja akvaviittia tulee käyttää ainakin sivulisäkkeessä.
”Mukavat, mutta myös haasteelliset raaka- aineet. Meille suomalaisille porohan on tuttu ruokapöydässäkin, mutta näin ei kyllä ole kaikkien osallistujamaiden osalta. Poro on varmasti lähes suorastaan eksoottinen raaka-aine muutamallekin kisaajalle. Akvaviitti on nyt mitä se on. Suurin kysymys on se, että mikä linja tulee loppujen lopuksi toimimaan raaka-aineiden kanssa”, sanoo Suomen Bocuse d’Or edustaja Ismo Sipeläinen.
Turskaa, kampasimpukkaa ja kapakalaa uniikilla tarjoiluvadilla
Skrei-turska , eli ”Vaellusturska” tulee Lofooteilta ja kampasimpukat Norjan Frøyan saarelta. Turska ja kampasimpukat tarjoillaan lämpimänä vadilla ja kuivattu turska tarjoillaan erikseen tehtävään muotoillussa astiassa, joka paljastetaan myöhemmin. Tehtävä on suoritettava viidessä ja puolessa tunnissa.
”Vadin pakolliset raaka-aineet skrei- turska sekä käsin sukelletut norjalaiset kampasimpukat, ovat erittäin mielenkiintoisia. Molempien raaka-aineiden ominaispiirteisten makujen harmonisessa yhdistämisessä sekä korostamisessa piilee tehtävän haasteellisuus. Erikseen tarjottavassa lisäkkeessä käytettävä raaka-aine, kuivattu turska, luo myös omat mahdollisuutensa luovuuden toteuttamiselle”, Ismo Sipeläinen pohtii.
”Mielenkiintoiset ja hyvät raaka-aineet. Siinä mielessä voi ajatella, että meillä kävi tuuri, koska turska oli raaka- aineena jo karsintakisoissa”, kommentoi Bocuse d’Or 2021 edustajamme Mikko Kaukonen.
Kilpailujen makutuomaristo koostuu kilpailevien maiden edustajista. Suomen tuomarina toimii Tommi Tuominen. Kilpailuissa on lisäksi keittiötyöskentelyä arvioiva tuomaristo, jonka pisteet vaikuttavat lopputulokseen. Euroopan-kilpailuista 10 parasta pääsee edustamaan maataan Lyonissa tammikuussa 2025 järjestettävissä loppukilpailuissa.
Bocuse d’Or Academy Finland ry
Promotion Manager,
Tiina Isohanni, 050 5368 635
tiina.isohanni@helsinkiinsight.fi
Bocuse d’Or Academy Finland ry vastaa Suomen osallistumisesta Bocuse d’Or -kilpailuihin ja kehittää Bocuse d’Or -kilpailutoimintaa Suomessa. Suomen Bocuse d’Or -menestyksen kilpailukaudella 2023-2025 mahdollistavat K-ryhmän tukemana Arla, Lantmännen Unibake, HKScan ja Hellman’s. Lisäksi kumppaneina toimivat E. Ahlström, Hätälä, Metos, Moët Chandon, Järvikylä, Santa Maria , Medanta sekä Haaga -Helia ja Perho.
Taustaa
Bocuse d’Or on maailman arvostetuin kokkikilpailu. Kilpailua on järjestetty vuodesta 1987 ja sen perusti kuuluisa ranskalainen keittiömestari, keittiötaidon uudistaja Paul Bocuse. Paul Bocuse siirsi kilpailun johtajuuden pojalleen Jerôme Bocuselle vuoden 2017 kilpailujen alla. Paul Bocuse menehtyi 20.1.2018.
Bocuse d’Or -kilpailukausi kestää kaksi vuotta. Ensimmäisenä vuonna pidetään sekä maakohtaiset edustajakarsinnat että maanosakohtaiset karsintakierrokset Euroopassa, Amerikassa, Afrikassa ja Aasiassa, joiden kautta valikoituu toisen vuoden 24 finalistia. Loppukilpailu pidetään joka toinen vuosi tammikuussa Lyonissa, Ranskassa.
Kilpailu koostuu 5 tunnin 35 minuutin pituisesta suorituksesta, jonka aikana valmistetaan 14 annosta vadilta tarjoiltavaksi ja 14 annosta lautasille. Tuomaristo koostuu jokaisen kilpailevan maan Bocuse d’Or Academyn presidentistä. Tuomaristo arvioi annoksia maun, ulkonäön, pääraaka-aineiden käytön sekä omaperäisyyden perusteella. Lisäksi lopulliseen sijoitukseen vaikuttaa keittiötyöskentely.
Suomi on ollut mukana Bocuse d’Or -kilpailussa 15 kertaa. Maamme parhaat sijoitukset ovat Matti Jämsénin 4. sija vuonna 2015 ja Ismo Sipeläisen 4. sija vuonna 2019. Lisäksi olemme olleet kahdesti viidensiä.
Viimeisimmät kommentit