Johan Kurkela joukkueineen kilpailee tänään 24.3 kokkien Euroopan-mestaruudesta ja kilpailupaikasta Bocuse d’Or -finaalissa. Kilpailuannoksissa tunnelmoidaan varhaisperunalla ja riistakäristyksellä.
Bocuse d’Or on yksi maailman arvostetuimmista ja vaativimmista kokkikilpailuista. Palkintosijaa Suomelle kilpailukaudella 2022-2023 jahtaa Suomen Bocuse d’Or -edustaja Johan Kurkela assistenttinaan Aino Kasanen ja valmentajanaan Kalle Tanner. Suomen joukkueen harjoittelumahdollisuudet ja kilpailun näkyvyyden takaa K-ryhmän keräämä laaja kumppaniverkosto.
Kilpailuissa valmistetaan ennalta määrätyistä pääraaka-aineista kaksi kilpailutehtävää. Lautasannoksina esiteltävän ruoan pääraaka-aineena on peruna ja lähtökohtana keväisen sesongin raaka-aineet.
– Peruna-annokseen olen hakenut tunnelmaa suomalaiseen tapaan tarjottujen varhaisperunoiden makumaailmasta. Annoksessa maistuvat muun muassa ruskistettu voi ja tilli sekä kermaviili kevyesti savustettuna. Lisäksi nostamme lautaselle salaatin suolatusta omenasta, vihreästä parsasta ja sipuleista, Kurkela kuvaa.
Toinen kilpailuannos esitellään tuomaristolle uniikilla muotoilija Laura Meriluodon suunnittelemalla tarjoiluvadilla ja -esineistöllä. Pakolliset raaka-aineet ovat unkarilaisen metsäkauriin luullinen satula ja luullinen jalka. Lisäksi ruoassa on käytettävä ankanmaksaa. Yhden lisäkkeen on perustuttava unkarilaiselle hapankermalle ja raejuustolle.
– Tarjoamme kauriinsatulan ”à la royale” eli ankanmaksalla täytettynä. Lisäksi tarjoamme tuomaristolle versiomme perinteisestä riistakäristyksestä. Metsäkauriin lisäksi vadilta löytyy käsinmuotoillut, punaisilla marjoilla maustetut punajuuriruusut ja sipulia. Unkarilainen hapankerma ja raejuusto tarjotaan myky-annoksessa hasselpähkinä-veloutén kanssa, Kurkela kertoo.
Kilpailussa mukana olevien maiden edustajista koostuva tuomaristo arvioi annoksia maun, ulkonäön, pääraaka-aineiden käytön sekä omaperäisyyden perusteella. Kilpailuissa on lisäksi keittiötyöskentelyä arvioiva tuomaristo, jonka pisteet vaikuttavat lopputulokseen. Suomen tuomarina toimii Eero Vottonen. Assistenttien työskentelyä on kutsuttu arvioimaan Anni Peräkylä,joka voitti Euroopan parhaan assistentin palkinnon vuonna 2020.
Euroopan-kilpailuista 10 parasta pääsee edustamaan maataan Lyonissa tammikuussa 2023 järjestettävissä loppukilpailuissa. Suomen joukkue aloittaa 5 t 30 min kestävän kilpailusuorituksen Suomen aikaa klo 9.40. Lautasannokset valmistuvat klo 14.40 ja vati 15.15. Palkinnot jaetaan alkaen klo 19.00. Kilpailuja voi seurata suorana osoitteesta https://www.bocusedor.com/en/
Suomen kilpailumenu on julkaistu osoitteessa https://bocusedor.fi/JohanKurkela2022/
Vahva kumppanuus tuo tulosta
Suomen Bocuse d’Or – joukkueen kilpailukauden rahoituksen ja takaa Bocuse d’Or Academy Finland ry:n vahva yhteistyökumppanuus K-ryhmän kanssa. K-ryhmän kokoamaan kumppanuusverkostoon lukeutuu laaja edustus suomalaisia ja Suomessa keskeisesti toimivia elintarviketeollisuuden yrityksiä. Bocuse d’Or näkyy koko kilpailukauden ajan markkinoinnillisena teemana kumppaniverkoston toimijoiden sisällöissä.
Suomen Bocuse d’Or -menestyksen kilpailukaudella 2022-2023 mahdollistavat Arla Pro, Fredman, HKScan ja Hellmans. Lisäksi kumppaneina toimivat E. Ahlström, Hätälä, Metos, Moët Chandon, Järvikylä, Olvi Vichy sekä Santa Maria. K-ryhmästä Bocuse d’Or -matkaa tukevat K-Citymarket ja Kespro.
Kuvat https://bocusedorfin.kuvat.fi/kuvat/
Annosten kuvat https://bocusedorfin.kuvat.fi/kuvat/Budapest+2022+Suomen+kilpailuannokset/
Suomen kilpailuannokset
Unkarilaista varhaisperunaa ja karamellisoitua juustoa
Sitruunalla ja tillinsiemenellä glaseerattua paistinperunaa
Savustettua suomalaista kermaviiliä
Kastike ruskistetusta voista ja herasta maustettuna perunankuorilla ja fenkolinkukilla
Kevätsalaatti suolatusta omenasta, vihreästä parsasta ja sipuleista
Metsäkauris à la Royale
Kevyesti männyllä ja katajalla palvattua metsäkauriin satulaa ankanmaksalla täytettynä
Riistakäristystä ja villimarjoja
Riista ”jus gras”, männynkukintoja ja suolattua pitkäpippuria
Punajuurikukka ja punaisia marjoja
Kevätsipulia, karhunlaukkaa ja hapankermaa
Mykyjä unkarilaisesta raejuustosta ja maa-artisokasta, hapankermaa ja hasselpähkinä-velouté
Bocuse d’Or Academy Finland ry vastaa Suomen osallistumisesta Bocuse d’Or -kilpailuihin ja kehittää Bocuse d’Or -kilpailutoimintaa Suomessa. Suomen Bocuse d’Or -menestyksen kilpailukaudella 2022-2023 mahdollistavat K-ryhmän tukemana Arla Pro, Fredman, HKScan ja Hellmans. Lisäksi kumppaneina toimivat E. Ahlström, Hätälä, Metos, Moët Chandon, Järvikylä, Olvi Vichy, Santa Maria. Joukkueen vaatettaa Medanta. Bocuse d’Or Academy Finland ry:n kumppaneina toimivat lisäksi Haaga-Helia ja Perho Liiketalousopisto.
www.facebook.com/bocusedorfinland,
Instagram @bocusedorfinland
#bocusedorfinland #bocusedor #teamfinland
Viimeisimmät kommentit