Maailman vaativimman kokkikilpailun Bocuse d’Orin finaali käytiin 22.-22.1. Lyonissa. Kilpailun kärkeen nousi Tanska. Toiseksi tuli Norja ja kolmanneksi Unkari. Suomi sijoittui kuudenneksi.
Bocuse d’Or on maailman arvostetuin kokkikilpailu, jonka finaaliin osallistui 24 maata. Suomen edustaja Johan Kurkela ja assistentti Aino Kasanen sijoittuivat kuudenneksi 1880 pisteellä. Voiton vei Tanska 2076 pistettä, toiseksi tuli Norja, 1971 pistettä, ja kolmanneksi Unkari 1955 pisteellä.
– Pienistä vaikeuksista huolimatta saimme ruoan tuomareille sellaisena kuin suunnittelimme. Saimme muun muassa kalan valmistustavasta paljon kehuja. Kovatasoisessa kisassa pienetkin piste-erot merkitsevät. Tästä on hyvä jatkaa, kertaa Kurkela.
Kilpailuissa valmistettiin kolmen ruokalajin lapsille suunniteltu menu kurpitsasta, jonka arvioi ammattikokkien tuomaristo. Annoksista oli löydyttävä lapsikohderyhmää puhuttelevaa leikkisyyttä.
Tarjoiluvadilla esitellyn kilpailuruoan pakolliset raaka-aineet ovat merikrotti ja kampasimpukka. Lisäksi on valmistettava kaksi lisuketta, kastike ja erillisestä astiasta tarjottava, sinisimpukoista ja kilpailijan maalle ominaisesta palkokasvista tehty lisuke. Suomen tarjoiluvadin suunnitteli muotoilija Laura Meriluoto.
Suomen tuomari Eero Vottonen maisteli 72 kurpitsa-annosta.
– Kurpitsatehtävässä oli paljon vaihtelua – parhaiden ja huonojen välillä oli selkeä tasoero. Tehtävänämme oli tulkita maun, ulkonäön ja muiden tavallisten kriteerien lisäksi annosten leikkisyyttä, mikä oli haastavaa. Osalla oli mielestäni liikaakin leikkisyyttä, toiset taas eivät olleet ottaneet sitä huomiota millään tavalla, Vottonen sanoo.
Vottonen veikkaa, että Suomen joukkueen alkuruoka on jakanut tuomareiden mielipiteitä. Tulostilaisuudessa ei julkisteta tuomarikohtaisia pisteitä.
24 hengen tuomaristo arvioi annoksia maun, ulkonäön, pääraaka-aineiden käytön sekä omaperäisyyden perusteella. Lisäksi keittiötyöskentelyä arvioi erillinen tuomaristo.
K-ryhmä on Suomen Bocuse d’Or -joukkueen pääyhteistyökumppani Suomessa kilpailukaudella 2022-2023. K-ryhmän keräämän suomalaisista ja Suomessa toimivista elintarviketeollisuuden yrityksistä kootun kumppaniverkoston avulla taattiin resurssit Suomen kilpajoukkueen tehokkaaseen harjoitteluun. Suomen joukkue sai näkyvyyttä K-ryhmän ja kumppanien omissa medioissa sekä keväällä Nelosella esitetyssä televisiosarjassa Tähtikokkien Bocuse d’Or, joka seurasi Suomen joukkueen Bocuse d’Or -harjoittelua
Suomen teemana on kilpailuissa Lumo. Sekä ruoka, graafinen ilme että vadin suunnittelu toistavat tunnelmaa
Suomen kilpailuannokset
Kurpitsa ”Leikki”
Tutti Frutti
Kylmä kurpitsa-melonisalaatti
Tutti frutti-hyytelö
Tomaattia, vaniljaa ja sanshopippuria
Pumpking
Kurpitsapihvi BBQ
Umami-veloutè ja karamellisoitua sienivoita
Tartaletti ”sunny side up”
Kurpitsagnochhi ja kauden kasviksia
Cinderella
Kurpitsa-tyrnisorbetti
Kookosjugurttimousse
Kurpitsahilloa ja kurpitsakaamellia
Mysli ”surprise”
Merikrotti ”Loimu”
Tradition
Loimutettua merikrottia ”BBQ”
Rapea kampasimpukka XO
Sauce ”foyot”
Paahdettua merikrottia ja karamellisoitua kampasimpukkaa
Arctic gold
Lapin puikulaa, luomuvoita ja Amalfi-sitruunaa
Onion shell
Suomalaista omenaa, remoulade ”fines herbes” ja sienihelmiä
Ragout
Suomalaista hernekeittoa, vihanneksia, kevyesti savustettuja sinisimpukoita ja grillattua voita
Sinisimpukkakrutonki
Viimeisimmät kommentit