Suomen Bocuse d’Or -edustaja kaudelle 2026–2027 valitaan 28.5.2025 Turun Logomossa järjestettävissä karsintakilpailuissa. Kilpailupaikasta taistelevat kolme huippukokkia: Niko Tähti, Mikko Pakola ja Johan Kurkela.
Bocuse d’Or on maailman arvostetuin ja vaativin kokkikilpailu, jonka finaali käydään Lyonissa, Ranskassa. Kilpailuun valittava edustaja omistautuu täysin valmistautumiseen, harjoitellen täysipäiväisesti noin vuoden ajan Euroopan-karsintoja 2026 ja maailman finaalia 2027 varten.
Karsintakilpailun tehtävät
Kilpailussa kokkien taitoja testataan kahdella annoksella, joista toinen tarjoillaan ensin vadilta ja annostellaan sitten lautasille.
- Kasvisannos: Pääraaka-aineina ovat valkoparsa ja huhtasieni. Annoksen pääelementin tulee koostua näistä aineksista ja sen lisäksi tulee valmistaa kaksi lisäkettä ja kastike. Muita eläinperäisiä proteiineja kuin kananmunia ja maitoa ei saa käyttää. Annos tarjoillaan lämpimänä ja sen valmistusaika on 4 tuntia 50 minuuttia.
- Liha-annos : Pääraaka-aineina ovat viiriäinen ja viiriäisen muna. Viiriäiset tulee valmistaa ja esitellä kokonaisina, ja viiriäisen munan tulee olla tunnistettavassa muodossa. Lisäksi annoksen tulee sisältää yksi emulsiokastike. Ankanmaksa ja tryffeli ovat kiellettyjä, muut raaka-aineet vapaavalintaisia. Lihan valmistusaika on 5 tuntia 30 minuuttia, ja vadilta lautasille annosteluun on varattu 5 minuuttia.
On hienoa nähdä näin kovatasoisia kokkeja tarttumassa Bocuse d’Or -haasteeseen. Kilpailu vaatii maailmanluokan osaamista ja kykyä hyödyntää kauden parhaita raaka-aineita. Tehtävät ovat erittäin vaativia ja edellyttävät kilpailijoilta valtavaa panostusta ja lopulta täydellistä onnistumista.
Kilpailijat
Johan Kurkela on kokenut keittiömestari, joka on työskennellyt mm. Ravintola Olossa ja Grönissä. Hänellä on vankkaa kilpailukokemusta, ja hän on aiemmin edustanut Suomea Bocuse d’Or -kilpailuissa commis’na (2018–2019) ja edustajana (2021–2023). Kurkela tietää, mitä kilpailu vaatii niin henkisesti kuin fyysisestikin, ja on valmis panostamaan täysillä Suomen menestykseen. Hän haluaa näyttää itselleen että pystyy saavuttamaan asettamansa tavoitteet, tuoden suomalaista ruokakulttuuria, käsityötaitoa ja osaamista koko maailman nähtäväksi.
Mikko Pakola toimii keittiömestarina Ravintola Brasassa ja on kartuttanut kokemusta myös Smörissä sekä useissa muissa arvostetuissa ravintoloissa. Pakola on edustanut Suomea myös kokkimaajoukkueessa vuosina 2013–2020. Hänen tavoitteenaan on viedä suomalaista gastronomiaa maailmalle ja osoittaa, kuinka suomalaiset huippukokit yhdistävät perinteet ja modernin gastronomian innovatiivisella tavalla. Hän näkee kansainvälisen kilpailuedustuksen paitsi kunniana myös ainutlaatuisena mahdollisuutena kehittyä huipputasolla.
Niko Tähti työskentelee tällä hetkellä Ravintola Savoyssa. Hän on kartuttanut kokemusta useissa Michelin-tähtiravintoloissa ja osallistunut lukuisiin alan kilpailuihin uransa aikana. Tähdelle kilpaileminen on olennainen osa ammatillista kehittymistä. Hän näkee gastronomian kokonaisvaltaisena kokemuksena, jossa raaka-aineet, kulttuuri ja historia yhdistyvät luoden ainutlaatuisia ja unohtumattomia makuelämyksiä. Suomalainen gastronomia voi olla samaan aikaan kansainvälisesti kiinnostavaa ja aidosti omaleimaista ja juuri tähän Tähti haluaa panostaa kilpailussa.
Suomen Bocuse d’Or -edustajan matka maailman huipulle alkaa Turusta. Karsintakilpailuissa kilpailijoilta vaaditaan korkeatasoista teknistä osaamista, luovuutta ja kykyä työskennellä äärimmäisessä paineessa. Tuomaristo arvioi kilpailutehtävissä paitsi makua ja ulkonäköä myös kilpailijoiden keittiötyöskentelyä ja ammattitaitoa.
Karsintakilpailuista ja valitun edustajan valmistautumisesta maailmanfinaaliin vastaa Bocuse d’Or Academy Finland ry. Suomen Bocuse d’Or -kilpailutoimintaa tukee K-ryhmä sekä laaja partneriverkosto, jotka mahdollistavat kilpailijan huipputason harjoittelun ja valmistautumisen matkalla maailman arvostetuimpaan kokkikilpailuun.
Bocuse d’Or Suomen karsintakilpailut ja Vuoden Kokki ja Vuoden Tarjoilija -semifinaalit järjestetään tänä vuonna peräkkäisinä päivinä 27.–28.5. Turun Logomossa. Yhteisellä tapahtumakokonaisuudella halutaan herättää laajasti kiinnostusta kotimaista gastronomiaa kohtaan sekä nostaa alan tekijöiden osaamista suuren yleisön tietoisuuteen. Yhteisen tapahtumakokonaisuuden tavoitteena on kehittää suomalaista ruokakulttuuria ja selkeyttää ravintola-alan ammattilaisten kilpailupolkua kansainväliselle huipulle.
Lisätiedot:
Tiina Isohanni
Bocuse d’Or Academy Finland ry
Projektijohtaja
tiina@helsinkiinsight.fi
+358 50 536 8635
Viimeisimmät kommentit