Suomen Bocuse d’Or -joukkue osallistuu syyskuussa järjestettävien kokkikilpailujen maailmanfinaaliin. Vuoden 2021 kilpailussa testataan pandemia-ajan hittiä – take away -ruoan mestarillista osaamista.

Mikko Kaukonen ja Anni Peräkylä, Suomen Bocuse d’Or -joukkueen kilpailupari sekä valmentaja Heikki Liekola selvittivät tiensä Euroopan karsintojen kautta maailmanlaajuiseen finaaliin. Finaalissa kohtaa 24 maata, jotka ovat kokanneet tiensä Ranskan Lyoniin noin 120 maan joukosta.

Ranskalaisen keittotaidon perinteeseen nojaavassa kilpailussa kilpaillaan nyt uuden edessä, kun toinen tehtävistä on kolmen ruokalajin take away -ateria 14:lle. Pakollisena raaka-aineena jokaisessa ruokalajissa on kirsikkatomaatti.

– Koko gastronominen maailma on ollut kuluneen vuoden aikana uuden edessä ja kokit pakotettuja mahdottomassa tilanteessa keksimään ammattinsa uudelleen. Tämä näkyy muun muassa monenlaisten take away -konseptien kehittämisessä. Bocuse d’Or -kilpailut todella näyttävät muuntautumiskykynsä tässä tehtävässä, kommentoi Suomen kilpailujoukkueen johtaja ja mentori, Bocuse d’Or Academy Finlandin presidentti Eero Vottonen.

– On hienoa, että näemme näissä kilpailuissa erilaisia tehtäviä, kuin mihin on totuttu. Täysin uudenlainen tehtävänanto asettaa joukkueita samalle viivalle ja tasa-arvoistaa kilpailua, kun kaikkien on aloitettava kehitystyö nollasta. Näen tämän isona mahdollisuutena, Kaukonen kertoo.

Toisessa kilpailutehtävässä valmistetaan naudan lavan osasta (blade) ja kasviksista 14 annosta, jotka esitellään tuomaristolle Bocuse d’Or -kilpailujen tunnusmerkillä, näyttävällä kilpailusuoritusta varten muotoillulla tarjoiluvadilla. Aikaa koko kilpailusuoritukseen on 5 tuntia ja 30 minuuttia. 

Bocuse d’Or -kilpailuissa maailman gastronominen kärki kilpailee ruoanlaittokoitoksessa, jossa mitataan muun muassa teknisiä taitoja, makua, visuaalisuutta, stressinsietokykyä sekä joukkueen yhteistyötä. Suomi kuuluu vuodesta toiseen kilpailujen kärkimaihin, mutta palkintosija on vielä saavuttamatta. Mikko Kaukosen tavoitteena on nousta palkintosijoille.

– Bocuse d’Or -kilpailuihin osallistuminen on ollut pitkään ammatillinen unelmani, ja Suomen ensimmäinen palkintosija on henkilökohtainen tavoitteeni. Samalla näen sen jatkumona kaikille aiemmin kilpailleille Suomen joukkueille ja pitkäjänteiselle Bocuse d’Or -työlle. Suomen kilpailusuoritusten taso on ollut jo pitkään voittaja-ainesta, ja olemme jääneet palkintosijoista hyvin niukasti. Tähtäämme nyt tuon eron kiinni kuromiseen, Kaukonen sanoo.