Bocuse d’Or 2023-kilpailussa valmistetaan ennalta määrätyistä pääraaka-aineista kaksi kilpailutehtävää. Kilpailutehtävistä ensimmäinen, kolmen ruokalajin kurpitsamenu on saanut nimekseen Leikki. Kurpitsatehtävää povataan haastavaksi monille joukkueille: sen suunnittelemiseen oli aikaa vain viikkoja, ja kurpitsa sekä lapsikohderyhmä antavat haastetta tehtävän toteuttamiseen Bocuse d’Or-kilpailun tasovaatimusten mukaisesti.

–  Kurpitsamenun kohderyhmänä ovat lapset. Kohderyhmä mielessämme olemme hakeneet annoksiin leikkisyyttä, sekä ulkonäöllisesti että mauissa ja tekstuureissa. Annoksissa on kirkkaita värejä ja kiinnostavia makuyhdistelmiä: alkuruoassa kurpitsaan on yhdistetty melonia, tomaattia ja vaniljaa, pääruoan velouté-kastikkeessa maistuu karamellisoitu sienivoi ja jälkiruoassa kurpitsaan on yhdistetty tyrniä ja kookosta, Kurkela kuvaa.

Toinen kilpailuannos, Loimu, esitellään tuomaristolle uniikilla muotoilija Laura Meriluodon suunnittelemalla tarjoiluvadilla ja -esineistöllä. Pakolliset raaka-aineet ovat merikrotti ja kampasimpukka. Lisäksi on valmistettava kaksi lisuketta, kastike ja erillisestä astiasta tarjottava, sinisimpukoista ja kilpailijan maalle ominaisesta palkokasvista tehty lisuke.

– Tehtävässä arvioidaan kilpailijan kotimaan raaka-aineiden ja perinteiden esiintuomista. Meidän merikrottimme on loimutettu ja annoksen lisukkeissa on muun muassa Lapin puikulaa ja suomalaista omenaa. Erikseen tarjottava lisuke on meidän versiomme hernekeitosta, suomalaisen talven ja laskiaisen tutusta herkusta, Kurkela kertoo.

Suomen teemana on kilpailuissa Lumo. Sekä ruoka, graafinen ilme että vadin suunnittelu toistavat tunnelmaa talven ensimmäisistä  lumoavista auringonsäteistä, jotka murtavat kaamoksen ja antavat lupauksen tulevasta keväästä. Kilpailutehtävän tunnuslause on A celebration of the first rays of the Northern winter sun.

Kilpailussa mukana olevien maiden edustajista koostuva tuomaristo arvioi annoksia maun, ulkonäön, pääraaka-aineiden käytön sekä omaperäisyyden perusteella. Kilpailuissa on lisäksi keittiötyöskentelyä arvioiva tuomaristo, jonka pisteet vaikuttavat lopputulokseen. Suomen tuomarina toimii Eero Vottonen. Vottonen maistelee ja tuomaroi kolmen ruokalajin kurpitsatehtävän, mikä tarkoittaa 72 kurpitsasta valmistettua annosta kahden päivän aikana.

Suomen joukkue aloittaa 5 t 30 min kestävän kilpailusuorituksen Suomen aikaa klo 11.10. Kurpitsamenun annokset valmistuvat klo 16.10 ja vati 16.40. Palkinnot jaetaan alkaen klo 19.00. Kilpailuja voi seurata suorana osoitteesta https://www.bocusedor.com/en/. Suomalaisia kannustajia on paikalla yleisössä ennätysmäärä: noin 150 henkeä.

Vahva kumppanuus tuo tulosta

Suomen Bocuse d’Or – joukkueen rahoituksen on taannut kilpailukaudella Bocuse d’Or Academy Finland ry:n vahva yhteistyökumppanuus K-ryhmän kanssa. K-ryhmän kokoamaan kumppanuusverkostoon lukeutuu laaja edustus suomalaisia ja Suomessa keskeisesti toimivia elintarviketeollisuuden yrityksiä. Bocuse d’Or on näkynyt koko kilpailukauden ajan markkinoinnillisena teemana kumppaniverkoston toimijoiden sisällöissä.

Suomen kilpailuannokset

Kurpitsa ”Leikki”

Tutti Frutti

Kylmä kurpitsa-melonisalaatti

Tutti frutti-hyytelö

Tomaattia, vaniljaa ja sanshopippuria 

Pumpking

Kurpitsapihvi BBQ

Umami-veloutè ja karamellisoitua sienivoita

Tartaletti ”sunny side up”

Kurpitsagnochhi ja kauden kasviksia

Cinderella

Kurpitsa-tyrnisorbetti

Kookosjugurttimousse

Kurpitsahilloa ja kurpitsakaamellia

Mysli ”surprise”

Merikrotti ”Loimu”

Tradition

Loimutettua merikrottia ”BBQ”

Rapea kampasimpukka XO

Sauce ”foyot”

Paahdettua merikrottia ja karamellisoitua kampasimpukkaa

Arctic gold

Lapin puikulaa, luomuvoita ja Amalfi-sitruunaa

Onion shell

Suomalaista omenaa, remoulade ”fines herbes” ja sienihelmiä

 Ragout

Suomalaista hernekeittoa, vihanneksia, kevyesti savustettuja sinisimpukoita ja grillattua voita

Sinisimpukkakrutonki

Bocuse d’Or Academy Finland ry vastaa Suomen osallistumisesta Bocuse d’Or -kilpailuihin ja kehittää Bocuse d’Or -kilpailutoimintaa Suomessa. Suomen Bocuse d’Or -menestyksen kilpailukaudella 2022-2023 mahdollistavat K-ryhmän tukemana Arla Pro, Fredman, HKScan ja Hellmans. Lisäksi kumppaneina toimivat E. Ahlström, Hätälä, Metos, Moët Chandon, Järvikylä, Olvi Vichy, Santa Maria. Joukkueen vaatettaa Medanta. Bocuse d’Or Academy Finland ry:n kumppaneina toimivat lisäksi Haaga-Helia ja Perho Liiketalousopisto.

 

www.bocusedor.fi

www.facebook.com/bocusedorfinland,

 Instagram @bocusedorfinland

#bocusedorfinland #bocusedor #teamfinland