Suomen joukkue saattaa päätökseensä kaksi vuotta kestäneen kilpailukautensa Bocuse d’Or -kokkikilpailuissa maanantaina 27.9. Finaalissa kohtaa 21 maata ympäri maailman. Mikko Kaukosen annokset esittelevät syksyisen suomalaisen puutarhan ja metsän.

Bocuse d’Or on maailman arvostetuin kokkikilpailu. Nyt käytävään finaaliin on selvittänyt tiensä 21 maata. Suomea kilpailuissa edustaa Mikko Kaukonen assistenttinaan Anni Peräkylä. Joukkueen valmentajana toimii Heikki Liekola.

Kilpailuissa valmistetaan ennalta määrätyistä pääraaka-aineista kaksi kilpailutehtävää. Ensimmäinen tehtävä on kolmen ruokalajin take away -ateria 14:lle. Pakollisena raaka-aineena jokaisessa ruokalajissa on kirsikkatomaatti ja pääruoassa lisäksi musta tiikerirapu. Take away -tehtävä tarjoillaan kilpailuja varten suunnitelluista tarjoilulaatikoista.

– Suomen take away -kokonaisuus ”Tomato garden” kuljettaa tuomarit suomalaisen puutarhan ja satokauden läpi. Inspiroiduimme kirsikkatomaattien raikkaasta aromista ja kauniista ulkomuodosta, ja loimme raikkaan syksyisen menun, jossa maistuu tomaattien lisäksi muun muassa suomalainen omena ja tillinkukat. Jälkiruoassa tomaatti on yhdistetty hapankerman ja vaniljan kanssa, kuvailee Kaukonen.

Toisessa kilpailutehtävässä valmistetaan naudan lavan osasta (blade) ja kasvislisäkkeistä 14 annosta, jotka esitellään tuomaristolle Bocuse d’Or -kilpailujen tunnusmerkillä, näyttävällä kilpailusuoritusta varten muotoillulla tarjoiluvadilla. Tehtävässä valmistetaan myös ragu-tyyppinen kasvislisäke, jonka on määrä edustaa kilpailijoiden kotimaan identiteettiä.

– Tarjoiluvadilla esiteltävässä annoksessa liikumme sekä syksyisessä puutarhassa että Suomen metsissä. Liha on haudutettu aromikkaaksi vihannesten ja yrttien kanssa. Sen kanssa tarjoamme karamellisoitua sipulia ja omenaa sekä syksyn lehtikaaleja ja palkokasveja. Kermainen ragumme tuo tuomareiden lautasille suomalaista ohraa ja sieniä, Kaukonen kertoo.

Kilpailevien maiden edustajista koostuva tuomaristo arvioi annoksia maun, ulkonäön, pääraaka-aineiden käytön sekä omaperäisyyden perusteella. Lisäksi lopulliseen sijoitukseen vaikuttaa keittiötyöskentely: hävikinhallinta, tekniikka ja hygienia. Suomen tuomarina toimii Eero Vottonen.

KUVAT

Kilpailuannokset

Take away ”Tomato garden”

Alkuruoka

Pehmeä kirsikkatomaattitartaletti

Marinoituja suomalaisia helmitomaatteja, basilikaemulsiota ja pikkelöityä jalapenoa

Grillattua kesäkurpitsaa, sitruunaverbenaa ja timjamia

Aromaattinen tomaattiliemi

 

Pääruoka

Tiikerirapu-tomaatti -”bolognesella” täytetty flan mustasta tiikeriravusta

Mustaa tiikerirapua, tillinkukkia ja sitruunaa

Kirsikkatomaattisalaatti, sienikaviaaria ja pikkelöityä suomalaista omenaa

Kurkunkukka ja kukkakaalipyree

Kirsikkatomaattikastike yrteillä ja tiikeriravulla

 

Jälkiruoka

Kirsikkatomaattisorbetti, hapankermamousse ja tomaattivaahtokarkki

Tomaatinoksa-tuilekeksi ja vaniljalla maustettua kirsikkatomaattihilloa

 

Lihatehtävä ”Autumn harvest”

 

Haudutettua naudan lapaa, kantarelleja, sitruunatimjamia ja rosmariinia

Ohra-ragu, metsäsieniä ja kypsytettyä juustoa

Karamellisoitua sipulia, suomalaista omenaa ja seljankukkaviinietikkaa

Tartaletti kevyesti poltetusta kaalista ja palkokasveista sekä persiljaemulsiota

Fermentoidulla pippurilla ja pikkelöidyillä karhunlaukkakapriksilla maustettu kermainen kastike

 

 

Suomen joukkue aloittaa 5 t 30 min kestävän kilpailusuorituksen Suomen aikaa klo 10.18. Lautasannokset valmistuvat klo 15.13 ja vati 15.48. Palkinnot jaetaan alkaen klo 19.00. Kilpailuja voi seurata suorana osoitteesta https://www.bocusedor.com/en/